×

Meny

Energisparläge i SweTrack Lite

Minska enhetens strömförbrukning med energisparläge

• Författare

• Kategori

• Senast uppdaterad

2019-05-28
Tillbaka

Samtliga SweTrack Lite som tillverkats efter 11 april 2019 har ett energisparläge som är aktiverat som standard för att minska enhetens strömförbrukning gentemot den externa strömkällan. Här beskriver vi vad detta läge är, hur det fungerar och hur du kan ändra inställningarna.

Normalt (förinställt) energisparläge
På alla SweTrack Lite-enheter som tillverkats efter 11 april 2019 är ett energisparläge aktiverat från fabrik. Detta energisparläge innebär att enheten kopplar ned sin GPS-mottagare och pausar positionsuppladdningen när den inbyggda rörelsesensorn detekterar att enheten inte rör på sig. Syftet med detta är att minska enhetens strömförbrukning; den tidigare mjukvaruversionen innebar att enheten konstant låg och laddade upp positioner varannan minut, även när den var stillastående - vilket inneburit att den laddat upp överflödig data och förbrukat onödigt mycket ström. Bakgrunden till att detta läge har införts är allmän begäran från kunder som har fordon med små batterier, såsom mopeder, där strömförbrukningen orsakat att fordonets startbatteri laddats ur allt för snabbt. Enheten fungerar precis som vanligt när fordonet rör på sig och du kan alltid se den senaste positionen på en karta i appen SweTrack Live. Det du bör tänka på är att enheten behöver röra på sig för att börja ladda upp data till appen, vilket innebär att du kan behöva skaka till den lite lätt om du inte ser något i appen efter att du har aktiverat produkten för första gången.

Aggressivt energisparläge
För dig som behöver få ned strömförbrukningen ytterligare så erbjuds även ett så kallat aggressivt energisparläge. Detta innebär att enheten fungerar såsom med det förinställda energisparläget, med skillnaden att även GSM-radion (mobilantennerna) och övriga delar av kretskortet stängs av och endast är påslagna då vibrationssensorn noterar rörelse. Nackdelen med detta är att det kan ta längre tid för enheten att "vakna" vid påbörjad rörelse, och vi rekommenderar därför detta läge endast till dig som har ett mycket stort behov av att minimera strömförbrukningen.

Hur ändrar jag inställningarna?
Under sommaren 2019 lanseras en uppdatering på appen SweTrack Live där du själv kan växla mellan de två energisparlägena som beskrivs ovan, alternativt stänga av energisparfunktionerna. Tills detta är implementerat så ber vi dig som har behov av att ändra inställningarna att maila oss på support@swetrack.com och bifoga enhetens IMEI-nummer.

Hur vet jag om jag har den nya programvaran?
Alla enheter som tillverkats efter 11 april 2019 har den nya programvaran, men även du som köpt din produkt efter detta datum kan ha en produkt med den tidigare programvaran då dessa fortfarande kan finnas kvar i lager hos din återförsäljare. Det enklaste sättet att ta reda på detta är att undersöka hur enheten beter sig när fordonet står stilla; om enheten är offline (grå ikon på kartan) när fordonet står stilla så har du den nya programvaran, i annat fall har du den tidigare programvaran. Om du är osäker så kan du maila oss på support@swetrack.com och bifoga produktens IMEI-nummer så kan vi kontrollera versionen i våra register.

Kan jag uppdatera programvaran på en äldre produkt?
Ja, alla SweTrack Lite med den tidigare programvaran kan uppdateras. Detta är dock inget som du kan göra själv, utan detta kräver att du sänder enheten till oss per post för uppdatering. Handläggningstiden är normalt 3-5 arbetsdagar och fraktkostnaden tur/retur faktureras dig till självkostnadspris. Vänligen maila oss på support@swetrack.com och bifoga kompletta adress- och faktureringsuppgifter samt enhetens IMEI-nummer om du önskar få din produkt uppdaterad.

Tabell över strömförbrukning
Tabellen nedan visar enhetens strömförbrukning vid rörelse/aktiv spårning respektive standby/stillastående fordon, baserat på de olika inställningsmöjligheter som finns. Kolumnen "energisparläge av" gäller även produkter som har den tidigare programvaran utan energisparläge. Strömförbrukningen kan variera inom det angivna spannet beroende på hur täckningsförhållandena ser ut där produkten används. Vid sämre täckning förbrukas mer ström.

LägeRörelseStandby
Energisparläge av~20-30 mA~15-20 mA
Normalt energisparläge~20-30 mA~4-5 mA
Aggressivt energisparläge~20-30 mA<1 mA