×

Meny

Konfiguration av SweTrack Extreme via SMS

Lista över uppstartskommandon på SMS

  • Författare

    SweTrack
  • Kategori

    Manualer
  • Senast uppdaterad

    2018-05-21
Tillbaka

När du har laddat batteriet i din SweTrack Extreme och monterat SIM-kortet så behöver du skicka några korta SMS till din enhet, för att den ska kunna kommunicera med dig fullt ut. Här beskriver vi vilka kommandon du behöver skicka och vilken funktion de har.

APN-inställningar
För att enheten ska kunna kommunicera med Internet så måste du tala om för den vilken APN din operatör använder. APN (Access Point Name) är adressen till mobiloperatörens central för mobil datatrafik. Till att börja med så behöver du ta reda på vad din operatör har för APN-adress. Nedan listar vi de fyra vanligaste APN-adresserna med deras tillhörande operatörer. Om du inte finner din operatör här, eller är osäker - kontakta i första hand din operatör.

• Telia: online.telia.se
• Tele2 & Comviq: internet.tele2.se
• Halebop: halebop.telia.se
• Telenor: internet.telenor.se

När du har hittat din APN ovan så är det dags att skicka informationen till din enhet. Börja med att öppna SMS-funktionen i din vanliga mobiltelefon. Därefter ska du skriva ett sms med följande text: *apn*online.telia.se*. Skicka därefter meddelandet till det telefonnummer som är kopplat till SIM-kortet du har monterat i din spårare. I exemplet använde vi Telias APN -- om du har en annan operatör så byter du ut online.telia.se mot rätt APN från listan ovan.

Serverinställning (gäller endast enheter köpta före 2017-12-01)
Du som har köpt en SweTrack Extreme före 2017-12-01 behöver manuellt ange serveradressen för att aktivering av SweTrack Live ska fungera. Detta gör du med kommandot *setip*63*142*255*201*5002*.

Inställning av administratörsnummer
SweTrack Extreme innehåller en säkerhetsfunktion som gör att endast ägaren av enheten kan sända kommandon och begära ut position via sms. Du behöver tala om för enheten vilket telefonnummer du som ägare använder, så att enheten endast svarar på kommandon som skickas från dig. Detta gör du genom att skicka följande kommando till enheten som ett sms, precis som med APN-inställningarna: *admin*123456*+46735122121*. Notera att telefonnummer alltid måste anges enligt internationell standard, det vill säga att du byter ut nollan i början av numret mot "+46". Byt ut exempeltelefonnumret vi använde i kommandot mot ditt eget telefonnummer. Siffrorna "123456" i exempelkommandot är enhetens standardlösenord. Vi beskriver längre ned hur du byter detta, om du så önskar. När du har skickat detta kommando så kommer enheten svara med en bekräftelse på att inställningen är genomförd.

Om du vill att personer som inte är administratörer ska kunna kommunicera med enheten så skickar du kommandot *fleraanvandare* till enheten. För att återaktivera säkerhetsfunktionen så att bara du kan kommunicera med den, skickar du sedan kommandot *fleraanvandareav* till enheten.

Byte av lösenord
Om du vill byta ut standardlösenordet "123456" mot ett eget lösenord så kan du göra det när du har ställt in ditt eget telefonnummer som administratör/ägare av enheten. Skicka kommandot *losenord*999999* till enheten och byt ut 999999 mot det lösenord du vill använda. Notera att lösenordet måste bestå av 6 siffror, varken mer eller mindre. Bokstäver och övriga tecken som ej är numeriska kan ej användas i lösenordet.

Inställning av tidszon
Om du använder tidsbaserade funktioner, till exempel larm och energisparlägen, så är det viktigt att tidszonen är korrekt inställd. Skicka kommandot *tidszon*Z* till enheten. Byt ut Z mot 1 om du vill använda svensk vintertid, eller 2 om du vill använda svensk sommartid. Om du vill använda en annan tidszon, kontakta vår support så hjälper vi dig.

Positionsförfrågan
När du har gjort alla inställningar ovan så kan du testa att skicka ett sms och begära ut enhetens aktuella position. Enheten kan presentera sin position för dig på tre olika sätt. Nedan beskriver vi dessa tre sätt och vilka kommandon som används i respektive fall.
• För att få position som koordinater: använd kommandot *position*
• För att få ut aktuell gatuadress: använd kommandot *gatuadress*
• För att få en länk till en karta: använd kommandot *karta*

Aktivera SweTrack Live
För att aktivera livespårningen, använd kommandot *livesparning*99*.

Statuskontroll
Du kan med ett enkelt SMS få ut information om din enhet, till exempel nuvarande batterinivå. Skicka kommandot *status* till enheten så får du tillbaka statusinformation från enheten.

Visste du att?