×

Meny

Nya direktiv för dataroaming inom EU

Hur påverkas våra GPS-spårare av dessa direktiv?

  • Författare

    SweTrack
  • Kategori

    Artiklar
  • Senast uppdaterad

    2017-11-01
Tillbaka

Det har nyligen presenterats ett nytt direktiv för dataroamingavgifter i EU för att minska kostnaden för de konsumenter som använder sitt mobildataabonnemang inom EUs gränser. Vi får många frågor på hur detta påverkar våra kunders GPS-spårare, och presenterar därför här en kort översikt över vad som gäller för dataroaming med en GPS-spårare.

Direktivet innebär endast fri roaming under en viss tid
Det nya direktivet innebär inte att du kan använda mobildata med ditt svenska mobilabonnemang till svensk taxa i till exempel Spanien under en obegränsad tid - det finns en gräns för hur mycket data du faktiskt kan konsumera och hur länge du kan använda abonnemanget utan att debiteras normala roamingavgifter, som vanligen är betydligt högre än de priser du betalar för att surfa med din mobiltelefon hemma i Sverige.

Du måste ha ett abonnemang eller registrerat kontantkort
För att omfattas av kostnadssubventioneringen för dataroaming så krävs det att du antingen har ett mobilabonnemang med en privatperson eller juridisk person som ägare, eller ett kontantkort som är registrerat hos den aktuella operatören (t.ex. Comviq). Det är värt att notera att kontantkort ej kan registreras på juridiska personer - endast privatpersoner kan registrera ett kontantkort hos operatören. Många av våra återförsäljare levererar SweTrack-enheterna med ett kontantkort från t.ex. Telia eller Comviq, och det är därför viktigt att du registrerar ditt kontantkort om du planerar att använda dataroaming inom EU.

M2M-SIM-kort omfattas inte
Direktivet är till för att vanliga privatpersoner ska kunna surfa på Internet med sin mobiltelefon eller surfplatta på semestern utan att behöva betala sura pengar till sin mobiloperatör - inte för att företag ska använda kommersiell utrustning utanför Sverige under en längre tid. Ett M2M-SIM-kort är ett SIM-kort som inte är tänkt för att användas till vanliga samtal och sms, utan för att en elektronisk enhet (t.ex. en GPS-spårare) ska kunna kommunicera med sina användare över mobildatanätet (GPRS/UMTS/LTE). Dessa SIM-kort omfattas alltså inte av det nya roamingdirektivet.

Sammanfattning
Du som privatperson eller företagare som åker utanför Sveriges gränser under en begränsad tid kan fortsätta att använda din GPS-spårare som vanligt, förutsatt att SIM-kortet är ett registrerat kontantkort eller att SIM-kortet är kopplat till ett vanligt abonnemang hos en svensk mobiloperatör. Du bör dock säkerställa att du inte befinner dig utanför Sveriges gränser längre än vad direktivet medger om du vill använda din GPS-spårare som vanligt under hela utlandsvistelsen. Du som företagare som har ett M2M-SIM-kort i enheten omfattas inte av direktivet - för att du ska kunna använda din/dina spårare så krävs det att leverantören av M2M-SIM-kortet erbjuder datatrafik inom EU. De SIM-kortsprisplaner som SweTrack erbjuder sina kunder går att få med datatrafik inom hela EU oberoende av roamingdirektivet.

Länkar
Mer information om SweTracks prisplaner för data-SIM-kort: Länk
Detaljerad info från EU-kommissionen om dataroamingdirektivet: Länk

Hitta rätt GPS-spårare för dig

Visste du att?